Přihlášení
Registrace
Do konce 84. věku zbývá:
2 dny a 23 hodin
Věk začal: 20:02:37 01.03.2024 Registrovaných hráčů: 16 037
Úvod Výsledky Obchodní podmínkyPravidla Copyright Credits KontaktKronika

O hvězdné bráně

Hvězdná brána, napadlo Vás někdy, co vlastně znamená? Velkou většinu určitě ano, ale je možné že v budoucnosti na náš web zavítá někdo kdo StarGate nemá tak najeté a pro vás je přesně tento článek. Řekli jste si někdy, co vlastně všechny znaky na té velké kulaté věci, znamenají a jak se jmenují i to dneska zodpovím!

Hvězdná brána je bohužel fiktivní zařízení ze stejnojmeného seriálového světa. Avšak v tomto velkém světě hraje zcela klíčovu roli, jelikož umožňuje **okamžitý přesun mezi dvěma místy v galaxii** nebo **do jiných galaxií**, dokonce i **na antickou loď Destiny**, která rozšiřuje síť Hvězdných bran na okraji vesmíru.

Loď jménem Destiny je antická průzkumná loď, která byla vyslaná na cestu před miliony lety. Mocná rasa Antiků chtěla pomocí této lodi objevovat nové galaxie a jelikož by jim trvala cesta na Destiny dlouho, vyslali ji samotnou a plánovali na ni přijít v budoucnosti právě hvězdnou bránou. To se však nikdy neuskutečnilo, [jelikož se Antikové dříve povznesli nebo zemřeli jak známe z jiného článku v naší kronice.](https://www.stargate-online.cz/index.php?stranka=blog&akce=detail&detail=94)


Brána se neobejde bez **DHD, který slouží jako ovládací panel** a který je přítomný u většiny bran ve vesmíru. Kromě zadávání adres pro bránu slouží jako napájecí zdroj a také má spoustu ochraných funkcí které mají za cíl zabránit různým problémům. V seriálu se pak často stávalo, že různé problémy překvapili právě hrdiny ze seriálu. To se dělo právě díky tomu, že lidé ze země tento ovládací panel obešli a spravovali bránu skrz počítačový program.

![](/img/upload/dhd-stargate.jpeg)

Ovládací panel obsahuje napájecí jednotku, což je zvláštní druh krystalu, který se, podobně jako ZPM, nabíjí ze subprostoru - má tedy životnost téměř neomezenou. Každý ovládací panel má symboly kompatibilní s branou, u které je umístěn a symboly se liší podle galaxie ve které je brána umístěna.

Ptáte se proč? Symboly na bráně totiž představují souhvězdí, které jsou z dané galaxie. Díky čemuž vzniká poměrně unikátní souřadnicový systémm, který umožňuje se napojit vždy na tu správnou bránu. Na bráně která se v seriálu nachází na zemi jsou tedy zobrazené symboly, které charakterizují souhvězdí, které jsou viditelné ze země. Poznáte je všechny?

![](/img/upload/sgo-symboly.png)

39 znaků - 6 jich slouží k určení cílové adresy a sedmý se zadává jakožto výchozí bod. Názvy jsou latinsky a jsou velmi podobné tomu jakým jazykem mluvili. Antikové v závorce naleznete povětšině české názvy souhvězdí.

Děkuji Vám za pozornost a příště si vysvětlíme jaké druhy lodí se pohybují ve světě Stargate.
Zobrazeno: 171x
Warning: Division by zero in /var/www/clients/client1/web1/web/www/index/kronika.php on line 74
|
Před 6 měsíciLukyno
Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky
Gladiator

Pěkný, stručný, nic zdlouhavého co by mě odradilo od čtení. Za mě palec hore :D

GladiatorPřed 6 měsíci#306
Geralt_z_Rivie

Souhlasim z gladem

Geralt_z_RiviePřed 6 měsíci#311