Přihlášení
Registrace
Do konce 84. věku zbývá:
1 den a 20 hodin
Věk začal: 20:02:37 01.03.2024 Registrovaných hráčů: 16 037
Úvod Výsledky Obchodní podmínkyPravidla Copyright Credits KontaktKronika

Válečný zpravodaj 81. věk - Asgardi vs Wraithové - podruhé

Čtvrtá war se udála. A my se na ní dnes podíváme. Vůdce rasy Asgardů Simurgh vyhlásil war rase Wraithové a 03.10. v 19:05 započal další přímí souboj o první místo. Válka **trvala 5 hodin a skončila výhrou Wraithů o 45 planet**. Kdo čekal další plichtu, ten se úplně nedočkal. průběh této war byl zcela jinný.

## Stav ras v čase vyhlášení války

Níže můžeme vidět jak na tom byly obě strany v době, kdy proběhlo vyhlášení. **Rozdíl v rozloze obou ras který dělal 11,2% a 684 planet**. War vyhlásili "slabší asgardi" s cílem přibrzdit Wraithy. Otázkou zůstává, je to ještě možné? Nebo už je jejich ekonomika o tolik napřed před ostatními?

![](/img/upload/81-predwarasgwra-2.png)

## Stav ras po ukončení války

Níže vidíme jak obě rasy dopadly po skončení war. **Jak můžeme vidět rozdíl mezi rasami spíše mírně zvětšil, konkrétně z 11,2% na 11,7%.** Je zde taky vidět že větší posun v obsazenosti opět udělali obě rasy, které neválčili.

![](/img/upload/81-powarasgwra-2.png)

# Shrnutí war a náhled na počty útoků

Za statistik níže vidíme že rasa **Wraithů dovedla war do úspěšného konce a vyhrála válku o 45 planetu.** Rasy svedli boje i o obě příběhové planety které byly v držení Asgardů. Asgardi však v jednom z posledních útoků o jednu přišli a již nebyly schopni ji dobýt zpět. Z počtu útoků vyplývá že rasa Wraithů tentokrát byla na war lépe naladěna, a provedla o 876 útoků více. Útočnou aktivitu tedy měli více než dvojnásobnou než Asgardé.

![](/img/upload/81-asgawra-shrnuti-2.png)

Za rasu Asgardů se do war zapojilo celkem 14 hráčů z 15 celkem z nichž ten jediný kdo se nezapojil byl nováček který v den war prošel akademií - což se asi nechá omluvit. Za rasu Wraithů se do war zapojilo také 13 hráčů ze 13 celkem. Již po druhé 100% účast.

**Jasná výhra Wraithů!** Vypadá to že Wraithové se opět dokázali připravit a dobře koncentrovat na válku, aby ji dovedli do úspěšného konce. Nálada v jejich táboře byla jistě lepší o čemž vypovídá už samotný počet útoků. Také se jim vedou záškodnické akce kdy již podruhé svého soupeře dokázali připravit o cenný artefakt na zbrojení. Poprvé před první válkou na burze a podruhé v průběhu této války, kdy podle informací co se ke mě donesli, vychytali moment zbrojení u Asgardů a povedlo se jim zničit velkou část právě nazbrojených jednotek a následně ukrást onen artefakt. I takové momenty jistě dokážou převrátit průběh války ve váš prospěch!


# War v číslech!

**Podíváme se dnes na war z pohledu matematiky.** Požádal jsem vůdce z obou táborů o zaslání výpisu útoku který se jim povedl. Ze strany Wraithů musim říct že mi přišlo výpisů hned několik od několika hráčů, za což jsem rád neboť z toho mám dojem že vás toto srovnávání útoků a jejich ekonomická nákladnost baví a je o něj zájem, **byť to bohužel zatím není znát z komentářů přímo pod článkem. Budeme rádi za vaše komentáře. nestyďte se nám je napsat.** I vůdce Asgardů mi nějaký výpis poslal. Několik jsem jich vybral od obou táborů a vrhneme se na jejich rozbor. **Tato war nám umožnila sledovat nejen souboj dvou ras ale také taktik v podobě jiných jednotek**.

Konkrétně Asgardi stále zůstávají verni kombinaci pěchoty a univerzálů.

Wraithové ověřenou kombinaci pěchoty a orbitů.

U každého útoku si představíme i útočné proti obranným hodnotám. Také se pokusíme vypočítat kolik útok stál útočící i bránící se rasu. Nebudeme brát ohled na jednotky na které se rasy nespecializují protože za ně rasy zřejmě ani neutrácejí finance jakožto jednotku pro boj. Nemám přesné údaje o cenách takže berte ceny s nadhledem jako zcela demonstrativní příklad.

Použijeme zase naše oblíbené demonstrační ceny:

* Pěchota 450,- ks
* Univerzál 5500,- ks
* Orbit 50000,- ks

### Útoky zaslané rasou Asgardů

**1) Neúspěšný dobývací útok Asgardů na hráče Wraith.** Útočná síla univerzálních jednotek útočníka z řad wraith byla 180. Proti byla obrana Orbitálních jednotek o obranné síle 850.

![](/img/upload/81-dobneuspechodasg-2.png)

**Rasu Asgardů tento útok podle našich cen stál 220M NAQ**

**Rasu Wraithů vyšlo bránění tohoto útoku na celkem 641,8M NAQ**

Rozdíl tedy dělá 421,8M ve prospěch rasy Asgardů. Zde pravděpodobně nebylo cílem samotné dobytí ale pouze snížení síly obránce.

**2) Neúspěšná obrana dobývacího útoku na příběhovou planetu.** Útočila tedy rasa Wraith o celkové útočné síle 565 (15 Pěchota a 550 Orbit). Brání se rasa Asgard o celkové obranné síle 106 (16 Pěchota a 90 Univerzálové)

![](/img/upload/81-dobRPodAsg-2.png)

**Rasu Asgardů bránění tohoto útoku podle našich cen stálo 178,5M NAQ** (Pěchota - 45,7M a Univerzál 132,8M)

**Rasu Wraithů útok na příběhovou planetu stál 1586,3M NAQ** (Pěchota - 897,9M a Orbity 688,4M)

Rozdíl tedy dělá 1407,8M ve prospěch rasy Asgardů. Zde zafungovala ohromná obrana jakou příběhové planety mají. Je třeba si pokládat otázku zda se vůbec vyplatí do dobytí takové planety tolik investovat neboť ty ztráty budou téměř vždy takto obrovské.

### Útoky zaslané rasou Wraithů

**1) Úspěšná obrana dobývacího útoku.** Útočila tedy rasa Asgard o útočné síle univezálu 180. Brání se rasa Wraith o celkové obranné síle 864 (14 Pěchota a 850 Orbit).

![](/img/upload/81-dobyvakuspesnaobranaodwra-2.png)

**Rasu Wraithů vyšlo bránění tohoto útoku na 245,3M NAQ**(Pěchota - 134,6M a Orbity 110,7M)

**Rasu Asgardů stál tento útok 705,1M NAQ**

Rozdíl tedy dělá 459,8M ve prospěch rasy Wraithů. Zde je vidět že se někdy vyplatí i obrana, ne pouze útočení vší silou.

**2) Úspěšný orbitální útok Wraithů.** Wraithové v tomto útoku útočili silou 550. Asgardi se brání univerzálem o obranné síle 90.

![](/img/upload/81-orbutokodwra-2.png)

**Rasu Wraithů tento útok podle našich cen stál 781,7M NAQ**

**Rasu Asgardů vyšlo bránění tohoto útoku na 1949,8M NAQ**

Rozdíl tedy dělá 1168,1M ve prospěch rasy Wraithů. Ukázkový orbitální útok, takový ze série hitparád. Hádám že útočník si ho dá zarámovat a pověsí ho nad postel kde mu pohled zpříjemní každé ráno.

### Opravdu to stojí tolik?

Připomínám, že ceny jsou mimo realitu, jelikož skutečné hodnoty jsou jiné. Jsou ovlivněné tím **jaké má kdo bonusy na zbrojení v podobě artfeaktů, hrdinů i politik**. Zároveň stejné proměnné jsou i na druhé straně při samotném útoku kdy záleží do jaké planety se s útokem trefíte, jak má obránce vylevelovanou obranu, politiky a artefakty.

# Co tato war přinesla?
Vůdce jedné z ras tuto war okomentoval slovy - "Miliardy lítaly hlava nehlava", o čemž jsme se v našich ukázkách také přesvědčily. Tato war nám ale ukázala že **válčení není pouze o dobýjení planet, ale dá se také organizovaně škodit rasám do budoucna, ať je to již zmíněné ničení artefaktů nebo třeba zničení infrastruktury výzkumníka.**

Bylo by zajímavé kdyby do budoucna nám bylo **umožněno ve statistikách se podívat i na více aspektů války**. Například kolik si dohromady mezi sebou rasy nakradli Naquadahu, kolik si navzájem zničili nebo ukradli artefaktů nebo třeba kolik planet bylo přeměněno rekultivátorem. Prozatím nám statistika ukazuje pouze počet zničených planet supernovou (pro info od začátku věku celkem 12 planet, v této konkretní war pouze 2).

Snad tento článek bude sloužit i jako námět pro AT aby zajímavostí o válce bylo více. Ale aby jsme se úplně neodklonili od tématu této války. Její účel byl jistě další spomalení postupu a možné překvapení lídra tabulky, leč nepovedlo se. **Otázka je, dají se Wraithové ještě zastavit? A dokáže je zastavit jedna rasa? Není na čase uvažovat o případné spolupráci ostatních ras aby se povedlo je zastavit? Jistě máme o čem přemýšlet!**

Díky za přečtení.
Zobrazeno: 223x
Warning: Division by zero in /var/www/clients/client1/web1/web/www/index/kronika.php on line 74
|
Před 6 měsíciGladiator
Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat příspěvky
Lukyno

Super, ale moc na mě dlouhé. :3 Samozřejmě se pyšníme vyhrou :3 :D. Jen tak dal se zpravodaji. :)

LukynoPřed 6 měsíci#307
Lukyno

Super, ale moc na mě dlouhé. :3 Samozřejmě se pyšníme vyhrou :3 :D. Jen tak dal se zpravodaji. :)

LukynoPřed 6 měsíci#308
Lukyno

Super, ale moc na mě dlouhé. :3 Samozřejmě se pyšníme vyhrou :3 :D. Jen tak dal se zpravodaji. :)

LukynoPřed 6 měsíci#309
Geralt_z_Rivie

Dobra prace

Geralt_z_RiviePřed 6 měsíci#310